Wat als iemand geen hulp wil?

hulp handen

Als iemand ziek wordt, kan dit hard aankomen. Het komt hard aan bij de zieke, maar ook bij zijn of haar vrienden en familie.

Als een naaste ziek is, is je eerste ingeving vaak dat je wilt helpen, je wilt er voor zorgen dat het beter wordt. Maar niet elke zieke wil geholpen worden. Dit kan komen door ontkenning, schaamte of door weerstand tegen het idee van het ziek zijn. Wat de reden ook is, het zorgt er waarschijnlijk voor dat jij je ontzettend machteloos voelt. Toch zijn er dingen die je kunt doen om je naaste te helpen vooruit te blijven gaan in de reis naar herstel en gezondheid.

1. Onthoud dat het uiteindelijk je naaste is die met de ziekte om moet gaan
Dit klinkt misschien wat raar, maar uiteindelijk ben jij niet degene die ziek is, dat is de ander. Jij kunt er zijn om te praten wanneer daar behoefte aan is, degene die af en toe langskomt met een pannetje soep of degene die ‘gewoon’ een luisterend oor biedt. Laat het aan je naaste over om je te vertellen waar hij of zij behoefte aan heeft en help daar waar je hulp gevraagd wordt.

2. Vraag je naaste om je aan het lachen te maken en ga samen naar de dokter
Misschien een rare combinatie in één zin, lachen en naar de dokter gaan, maar het gaat erom dat jullie band zo sterk mogelijk wordt. Soms wil een zieke ook geen hulp, omdat ze je bang zijn voor onbegrip en ze je niet helemaal voor honderd procent vertrouwen. Het is dus belangrijk dat je dit vertrouwen weer opbouwt. Dat doe je bijvoorbeeld door samen naar (dokter)afspraken te gaan, maar ook door samen te ontspannen: samen lachen om een leuke film of een verwendagje, het kan niet gek genoeg.

3. Evalueer of jij de beste persoon bent
Ga bij jezelf na of jij op dit moment de juiste persoon bent voor je naaste om mee te praten. Ben eerlijk naar jezelf. Als jullie gesprekken vaak eindigen met frustraties, omdat jullie meningen of ideeën verschillen, bedenk dan of het echt het beste is voor je naaste dat jij graag wilt helpen. Mocht dat op dit moment even niet zo zijn, geef hem of haar dan even de ruimte en pak het daarna weer op. Houd tip 1 en 2 in je achterhoofd en probeer het opnieuw, een korte pauze kan soms wonderen doen.

Bron: Psychology Today